Хидратация и физически упражнения

Хидратация и физически упражнения

Изключително важна е добрата хидратация при физически упражнения за организма.

Добрата хидратация подобрява нормалното функциониране на организма.

Около 60-70% от човешкото тяло е съставено от вода.

Така че няма да сбъркаме, ако кажем, че водата е от жизненоважно значение за нашето оцеляване.

Тя спомага за поддържане на телесната ни температура, позволява ни да дишаме, играе важна роля за храносмилането и отделянето, помага за движението на тялото –

и това са едва част от функциите на водата в тялото ни!

Препоръчва се пиенето на 8-10 чаши вода на ден, но при физически упражнения и в горещо време трябва да пием още повече вода – защото и повече се потим.

Достатъчна ли е обаче само водата?

Необходимо ли е да пием спортна напитка, за да останем правилно хидратирани?

Спортните напитки ще Ви поддържат добре хидратирани и ще Ви дадат енергия.

Ако участвате в силно интензивни тренировки повече от час. Ако обаче не тренирате на толкова високо ниво, обикновената вода е достатъчна за хидратирането Ви.

Какво е спортна напитка?
Спортните напитки – често наричани електролитни или изотонични напитки – са разработени с правилното съдържание въглехидрати (5-8 г/литър) и

електролити (например натрий и калий), за да Ви поддържат добре хидратиран и да заместят това, което тялото е изгубило по време на тренировка.

Знаете ли, че…

Проучвания показват, че дори 1% обезводняване може да причини големи изменения в телесната температура, а вече 2% обезводняване сериозно ще намали нивото на представяне по време на тренировка, например.

Следователно, за да можете да действате ефективно, от съществена важност е нивата течности в организма да са достатъчни.

Други напитки, които съдържат високи количества въглехидрати,

спират бързото усвояване на водата и по този начин забавят хидратацията, затова не са подходящи за прием преди тренировка.

Ако тренирате с голямо натоварване, изберете спортна напитка.

Ако обаче не спортувате с тежко натоварване, а ги пиете ежедневно по навик, може да напълнеете – именно поради допълнителното съдържание на въглехидрати в спортните напитки.

Ако не харесвате вкуса на обикновената вода, добавете в нея резен лимон, портокал или стръкче мента – за да придадете вкус на водата без да добавяте калории, които иначе бихте придали, ако използвате кордиал.

Съвети за хидратиране при физически упражнения

  • много е важно да сте хидратиран преди да започнете тренировка – започнете прием на вода (течности) приблизително 2 часа по-рано

 

  • приемайте течности по време на тренировка

 

  • винаги помнете наново да се хидратирате след тренировка – това е от изключителна важност за Вашето възстановяване. Постарайте се да изпиете 1-2 чаши за час – докато урината Ви отново не стане прозрачно бяла

Остави коментар

Вашата ел.поща няма да бъде публикувана.